Amerikanbulldoggien kasvattajat Suomessa

Amerikanbulldoggi (AB) rotu ei ole FCI-hyväksytty eikä myöskään kuulu Suomen Kennelliittoon. Suomessa AB:lla on vain harrastepohjalla toimivia yhdistyksiä, mutta ei rekisteröinti- tai jalostusyhdistyksiä. Suomessa AB:t rekisteröidään usein erilaisiin liittoihin Amerikkaan tai muualle Eurooppaan.

Kasvatusmaailma on hieman kuten politiikka: kullakin kasvattajalla on oma maineensa riippuen siitä, mitä asioita ajaa eteenpäin ja pitää tärkeimpänä. Lisäksi on olemassa erilaisia yhdistyksiä, joilla on omat suhteensa eri kasvattajiin. Kuten kaikessa kasvatukseen liittyvässä, myös koirakasvatuksessa on jokaisella omat näkökohtansa ja mielipiteensä. On siis hyvin suotavaa etsiä tietoa kasvattajista, jotta saisi kokonaisvaltaisen kuvan siitä, millä perusteilla koirat on jalostettu tai kasvatettu.

Mihin tarkoitukseen hankit amerikanbulldoggisi?

On olemassa kasvattajia, jotka teettävät pentuja pelkästään bisnesmielessä, ja heidän päätehtävänään on saada myyntiin mahdollisimman monta pentuetta. Sitten on toisia kasvattajia, jotka harkitsevat tarkasti, koska tekevät pentueita sekä tarjoavat enemmän apua koiran kasvatustyöhön ja ovat myös kiinnostuneita pennuistaan myynninkin jälkeen.
Kasvattajan tehtävä on myös käyttää koiria näyttelyissä ja valvoa omalla tahollaan rodun laatua.

Eri kasvattajat kasvattavat eri tyyppisiä koiria; toiset harrastavat eri työtehtäviä, jotta koira saisi lihaksikkaat raajat, toiset taas keskittyvät toisentyyppisiin tehtäviin, esimerkiksi koiran käyttäytymisen kehittämiseen. Kasvatustyön tavoitteena pitäisi kuitenkin olla halu kasvattaa fyysisesti ja psyykkisesti terve ja toimintakykyinen AB, jolla on kapasiteettia harrastaa erilaisia aktiviteetteja, kuten esimerkiksi agilityä tai vain olla rakastettava ja luotettava seurakoira.