Koiranäyttelyt

Koiranäyttelyistä puhuessa ensimmäisenä mieleen tulee valkoinen villakoira, joka on kammattu, tupeerattu ja lakattu melkein posliinikoiran näköiseksi. Yksikään yksinäinen karva ei sojota väärään suuntaan.

Koiranäyttelyt ovat koirien mallikisoja, joissa sekä kasvattajat että omistajat yrittävät saada lemmikilleen valiokoiran arvon ja siten enemmän arvostusta, mikäli lisäjalostusta mietitään.

Koiranäyttely eroaa mallikisoista: Pelkällä kauniilla kropalla valioarvoa ei tule. Eri koiraroduilla on omat vaatimuksensa ja niillä tulee olla rotumääritelmän mukainen rakenne sekä linjat. Pienikin erinäisyys saattaa vähentää pisteitä. Koirat yleensä kilpailevat koko ikänsä aikaisemman näyttelymenestyksen mukaisessa arvosteluluokassa. Urokset ja nartut kilpailevat eri sarjoissa.

Laatumainintamahdollisuudet ovat seuraavat: punainen on merkki erinomaisesta yksilöstä, sininen on erittäin hyvä, keltainen hyvä, vihreä tyydyttävä, harmaa hylkäävä ja ruskea merkki siitä, että koira on loukkaantunut.

Kierros kerrallaan kohti valioarvoa

Koiranäyttelyissä on ns. ensimmäinen kierros, josta erinomaisen ja erittäin hyvän saaneet koirat kilpailevat keskenään luokkavoitosta. Kakkoskierroksella tuomari sijoittaa neljä parasta koiraa, joista erinomaisella palkitut jatkavat kilpailuaan sertifikaatista kolmannella kierroksella, mikäli tuomari on katsonut ne sertifikaatin arvoisiksi. Kun sekä narttu- että urosluokista on poimittu paras valio, he kilpailevat lopuksi keskenään rotunsa parhaan arvosta ja samalla tavalla rodun voittanut jatkaa kilpailemista muiden rotujen parhaan kanssa.

Koiranäyttelyt ovat tilaisuuksia sekä koiranomistajille että myös koirista kiinnostuneille. Näyttelyistä saa tietoa eri koiraroduista ja kaiken lisäksi voit omin silmin nähdä, millaisia erilaiset koirarodut ovat. Näyttelyiden päätarkoituksena on kuitenkin auttaa sekä omistajia että kasvattajia arvioimaan eri koirarotuja ja tekemään jalostukseen liittyviä päätöksiä. Vuoden 2015 koiranäyttelyt näet Kennelliiton sivuilta.